Katsauksen aluksi huomautus vaarallisen sään mahdollisuudesta. Suomessa Ilmatieteenlaitos antaa viralliset varoitukset mahdollisesti vaarallisesta säästä ja huomisen osalta, varsinkin maan eteläosissa asuvien, on syytä seurata viranomaisten vaaratiedotteita.

Tilanteen kehityksen voi lukea kokonaisuudessaan edellisestä katsauksesta: http://www.myrskybongarit.fi/mb/index.php/175

Säämallien näkemykset huomisen päivän osalta alkavat hiljall11082017 18Z stormprobeen muistuttaa toisiaan joskin edelleen intensiteeteissä sekä aikatauluissa on huomattavissa edelleen eroja. Katsauksessa on tulkittu globaaleja säämalleja (ECMWF, CMC, GFS) sekä hienohilamalleja (UKMET 4km, FMI HARMONIE, WRF (myrskyb) ). Synoptisen tilanteen kuvaus on nyt jätetty vähemmälle, tilanteessa ei päivän aikana muutoksia ja ne voi lukaista edellisestä katsauksesta.

Huomisen aikana etelästä saapuu kuumaa ja kosteaa ilmamassaa joka muodostaa Suomessa voimakkaita ukkosia sekä etenkin hyvin runsasta sadetta. Solumuodostuksen alueelle osuu myös voimakas tuuliväänne (0-6km ~20 m/s) joka edesauttaa vaaraa aiheuttavien ukkosten kehittymisen. Tällaisiin ilmiöihin kuuluvat syöksyvirtaukset tai suuret rakeet. Huomattavaa on, että myös matalan kerroksen tuuliväänteen esiintyminen alueella jonka mahdollista vaikutusta voidaan tarkkailla helisiteetin kautta. Ennakoitu helisiteetti on iltapäivän ja alkuillan aikana huomattava, jopa mahdollisesti 300 m2/s2 luokkaa. Tämän suuruiset helisiteetit ovat omiaan kehittämään kuurosolun rakenteen supersoluksi. Sovellettujen tapausten valossa tämä mahdollistaisi periaatteessa myös luokan F1-F2 tornadojen muodostumisen. Helisiteetti ei kuitenkaan itsessään kerro mitään itse ukkosten syntymisestä vaan antaa viitteitä mihin syntyvällä ukkoskuurolla on potentiaalia.
Yhdistämällä helisiteetti ilmakehän pystyjakauman lämpötila/kosteus epävakautta kuvaavaan CAPE-arvoon voidaan kuitenkin tarkastella ns. EHI-indeksiä joka kertoo teoriassa otollisimmat sijainnit missä supersolujen syntymiselle suotuiset olosuhteet ovat. Huomisen osalta villeimmän EHI-indeksin tarjoaa GFS joka määrittelee etelärannikon tuntumaan indeksin 2. Käytännössä indeksin joka ylittää arvon 1 voidaan kuvitella muodostavan supersolu-ukkosia ja lauantain tapauksessa niihin liittyvien trombien esiintymistä ei voida poissulkea.

Huominen päivä alkaa ensin poutaisena. Lännessä voidaan keskipäivän tunteina saada joitain sadekuuroja mutta varsinainen voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen esiintyminen alkaa vasta iltapäivällä maan eteläosissa. Mallien tarjoamissa aikatauluissa oli jonkin verran eroja mutta ensimmäiset voimakkaat sade- ja ukkoskuurot esiintyisivät terävän lämpimän rintaman sekä sen perässä saapuvan ukkosherkän ilmamassan yhteydessä iltapäivällä kello kolmen (EEST) maissa. Tästä eteenpäin ukkoset leviäisivät nopeasti rannikolta eteläisiin maakuntiin. Eteläisissä maakunnissa on myös suurin riski vaaraa aiheuttaville sääilmiöille. Tämänhetkisten arvioiden mukaan runsasta salamointia voisi esiintyä sunnuntain pikkutunneille asti ja yltää rintaman edetessä maan keskiosiin.

Huomisen osalta potentiaalia on siis varsin monimuotoisille sääilmiöille syöksyvirtauksista taajamatulviin ja aina trombeihin asti. Myös suuria rakeita voi ennusteluotausten mukaan esiintyä, mutta riskiä pienentää lämpötilan nollarajan korkeus joka on huomenna 700-600 hPa:n eli noin 3 ja puolen kilometrin korkeudessa.

Riskialueilla oleskelevien on siis hyvä tarkkailla päivän kehitystä sekä seurata viranomaisten varoituksia. Pelkästään huomattavista sademääristä voi muodostua taajamissa vaaratilanteita ja nämä onkin otettava huomioon ulkona liikkuessa. Elokuun viikonloput ovat myös erilaisia tapahtumia täynnä ja niiden aikana onkin erityisen suotavaa seurata tiedotuksia ja sääkarttoja.

JRM

uusibongauslogo.png

Tutka (dBz) & Salamat

  Tutka

Bongarit twitterissä