Liki kaksi viikkoa kestänyt korkeapaineinen ja lämmin sää vaihtui sateisiin, kun Norjanmerellä vaikuttanut matalapaine pääsi työntymään Skandinaviaan. Hidasliikkeisen kylmän rintaman myötä on maan länsiosissa saatu runsaita sateita ja päivälämpötilat ovat pudonneet yleisesti alle 20 celsiusasteen.
Rintama jatkaa yön aikana matkaansa kohti itää, jääden lopulta lähes paikoilleen. Sen vaisusta luonteesta johtuen ovat myös ukkoset loistaneet, muutamia salamaniskuja lukuun ottamatta, poissaolollaan.
Siperiaan vetäytynyt vahva sulkukorkea päästää matalapaineet Skandinaviaan mutta pakottaa ne lopulta eteläiselle reitille. Säämalleista onkin havaittavissa vahva signaali ylämatalan siirtymisestä Itä-Eurooppaan, muodostaen lopulta Balkanille ajautuvan kylmän pisaran. Alkavan viikon ensimmäiset päivät vietettäisiin siis pitkälti epävakaisessa ja tuulisissa olosuhteissa.
Viikon toisella puoliskolla uusi yläkorkea näyttäisi jälleen lukkiutuvan Suomen eteläpuolelle, jolloin seuraava pitkä ja lämmin jakso saisi alkunsa.
Kirjoitushetkellä useat säämallit ( ECMWF, GFS, CMC) olivat melko yksimielisiä siitä, että viikon loppupuolella lämmin ja etelässä jopa helteinen ilmamassa tekisi paluun. Kunnianhimoisimmat parviennusteet (etenkin GFS) viittaisivat juhannuksen yli jatkuvaan lämpimän ja poutaisen sään jaksoon, mikä olisi myös linjassa ECMF:n kuukausiennusteen kanssa. Lapin osalta tilanne on kuitenkin vielä epävarma, eli kuinka eteläksi korkeapaineen vaikutus jää. Osassa parviennusteiden skenaarioita jäisi Suomen pohjoisosa epävakaamman sään piiriin, varsinkin jakson alkupuolella.
Ukkosia, myrskyjä?
Lähipäivien mielenkiintoinen seurattava on maanantaina ja tiistain väliseksi yöksi lännestä saapuva matalapaine, joka nostanee tuulet myrskylukemiin varsinkin Selkä- ja Perämeren rannikkoseuduilla. Myös sisämaassa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla tulee varautua myrskytuhoihin voimakkaiden lännen ja etelänpuoleisten puuskien takia. Muutoin matalapaineen ajankohta ja stabiili yleistilanne ei suosi merkittävien ukkosskenaarioiden mahdollisuutta. Tiistaina joitain salamaniskuja saatetaan kuitenkin laskea maan pohjoispuolella.
Seuraavaa syvän ja kostean konvektion asetelmaa eli merkittävää ukkospäivää jouduttaisiin odottelemaan ensi viikon loppupuolelle tai jopa seuraavalle viikolle, kun uusi annos lämmintä ja kosteaa ilmaa saapuisi etelästä. Tässä kohtaa on noin pitkälle viety ennuste saatavilla olevan mallidatan valossa vielä epävarmaa ja tilannetta tarkennellaan jälleen ajankohdan lähestyessä.
Katsaus ynnäten:
Ensi viikon alkupuoli on epävakaa ja edellistä viikkoa viileämpi. Maanantain ja tiistain aikana lännestä saapuu voimakas matalapaine, joka nostanee tuulet myrskylukemiin varsinkin läntisillä ja pohjoisilla merialueilla. Viikon loppupuolella uusi sulkukorkea ottaisi jalansijaa Pohjois-Euroopassa, jolloin uusi, jopa juhannuksen yli kestävä jakso voisi alkaa. Tämän hetken malliennusteiden valossa merkittävät ukkospäivät loistavat poissaolollaan. Seuraava salamarikas ikkuna aukeaisi vasta ensi viikon lopussa.
-JRM
Toukokuu päättyi voimakkaiden myrskypuuskien saattelemana kun Norjanmereltä saapunut voimakas matalapaine pyyhkäisi Skandinavian yli pohjoiseen torstain ja perjantain aikana. Voimakkaimmat keskituulet koettiin Perämeren rannikkoalueilla, jossa Hailuodon rannikkosääasemalla päästiin mittaamaan päivän puuskaennätys 33,6 m/s. Myrskyrajan rikkoutuminen touko-kesäkuussa on jokseenkin harvinaisempaa sillä FMI:n tuulitilastoissa kesämyrskyä, on mitattu viimeisen 25 vuoden aikana harvoin, keskimääräisesti noin 0,4 kertaa vuodessa. Siitä huolimatta on varsinkin viime vuosina kesämyrskyt olleet tuttu vieras. Vuonna 2016 myrskyraja rikkoutui kesäkuussa peräti kolme kertaa.
Matalapaineen nyt siirtyessä Barentsinmerelle on suursäätilassa tapahtumassa jälleen Euroopan kannalta merkittävä muutos. Yläaalto muodostaa viikon puolivälissä sulkukorkeatilanteen, joka pakottaa matalapaineet kulkemaan Suomen pohjoispuolelta. Siperiaan työntyvä viileä ilmamassa sekä Britteinsaarten luoteispuolella vaikuttava keskusmatala juurruttaa korkeapaineen paikoilleen useiksi vuorokausiksi Skandinavian ylle. Tiistaista eteenpäin alkavan lämpimän jakson aikana suihkuvirtaus siirtyy Norjan länsipuolelle jolloin lämmintä ja kosteaa ilmaa alkaa virrata Suomeen etelästä. Muutos lämpötiloissa on yhden vuorokauden aikana merkittävä kun esimerkiksi maan länsiosissa maanantain ja tiistain välillä korkein päivälämpötila nousee noin kymmenestä asteesta reippaaseen 20:een. Maan eteläosissa hätyytellään tuolloin mahdollisesti jopa jo hellelukemia. Viikon edetessä päivälämpötilat kohoavat laajalti yli 25 celsiusasteen.
Mahdollisesti useamman päivän ukkoskimara
Viikon edetessä virtaussuunta muuttuu hieman idemmäksi ja lämmön mukana saadaan aimo annos kosteutta. Lämmön ja kosteuden mukana saapuvat myös ukkoset. Tiistain aikana lounaasta leviää jo tasaisesti kosteutta (Mixingratio 1000-950hPa >12 g/kg) sen yltäen aina maan koillisosiin saakka. Ukkoselle vaadittava ilmakerrosten välinen epävakaa eli labiili tilanne saavutettaisiinkin jossain Varsinais-Suomesta Kainuuseen yltävällä alueella. Varsinainen suurempi kuuman ja erityisesti kostean ilmamassan työntyminen kohti pohjoista koettaisiin näillä näkymin keskiviikon jälkeen, jolloin ukkosia voisi esiintyä monin paikoin torstaista sunnuntaihin yltävällä ajanjaksolla. Se missä muodossa ukkosia saadaan, on vielä pienoinen arvoitus mutta tällä hetkellä näyttäisi että varsinkin viikon loppupuolella kyseessä olisi tyypillisistä lämpimän ilmanalan ilmamassaukkosista, joissa suuret sademäärät sekä kookkaammat rakeet ovat tuttu näky. Tiistain aikana suihkuvirtauksen läheisyys sekä sitä myöden kohonnut syvän kerroksen tuuliväänne voivat kuitenkin muodostaa rajalliset mahdollisuudet jopa vaarallisia sääilmiöitä aiheuttaville ukkosille mutta tämän suhteet ennuste on vielä avoin.
Kaiken kaikkiaan näyttäisi nyt että seuraava lämpöaalto olisi tällä kertaa tulossa runsaan kosteuden kera ja kesäkuun ukkossaldo päästäisiin avaamaan viikon puolivälistä eteenpäin. Parhaassa tapauksessa odotettavissa on usean päivän ukkosjakso, jonka aikana päivittäiset iltapäiväukkoset ovat sääkartoilla tavallinen näky. Tilannetta seurataan myrskybongarit.fi:ssä ja uusia päivityksiä julkaistaan aina kun jotain uutta ilmaantuu. Myös päiväkohtaiset ukkosennusteet ilmestyvät viikon alussa sitä mukaa kun malliennusteet tarkentuvat.
----------- 3.6.2019 21.45 -------------
Tiistain ukkoskehitystä haittaa runsas pilvisyys
Lämmin ja kostea ilmamassa (T850hPa 10°C) on saavuttanut Suomen; mikä on ollut huomattavissa lämpimän tuulen viriämisenä, varsinkin eteläosissa maata. Seinäjoen Pelmaan maasääasemalla jo putoamaan lähtenyt 2m lämpötila tasaantui alkuillan tunteina ja on nyt jopa lähtenyt hienoiseen nousuun. Suomi kuuluu nyt osittain lämpimään keskileveysasteiden ilmamassaan ja muutamia salamapaikannuksia onkin ehditty jo saada Suomenlahdella. Kirjoitushetkellä mm. Hangon tasalla ehdittiin nähdä hetkellinen ryöpsähdys yksittäisen solun salamaniskuissa. Viileä meri toppuuttelee kuitenkin runsaampaa salamointia ja solut jäävätkin vielä varsin lyhytikäisiksi.
Yön aikana lämpimän ilmamassan raja kurottautuu yhä kohti pohjoista mutta jättää vielä maamme pohjoisosan kärvistelemään varhaiskeväisiin lämpötiloihin. Tiistai päivällä suihkuvirtaus vaikuttaa yhä Suomen länsipuolella jatkaen Lapin yli Vienanmerelle. Suihkuvirtauksen läsnäolo antaa huomisen tuuliprofiileille potkua kun syvän kerroksen tuuliväänne on yleisesti 20 m/s tietämillä (Deep-layer shear ~20 m/s). Runsas dynamiikka vaikuttaisi kuitenkin jäävän huomisen osalta suurimmaksi osaksi käyttämättä runsaan pilvisyyden takia. Alatroposfäärin kosteussisältö on runsas (Mixingratio1000-950hPa ~10 g/kg) varsinkin maan keskivaiheilla ja idässä mutta riittävän konvektion laukaisemiseen vaadittava maanpinnasta ponnistava lämpö näyttäisi pilvisyyden takia jäävän heikoksi.
Jos kuitenkin vastoin odotuksia sopivaa konvektiota pääsee syntymään, on huomisen olosuhteet muuten otollisia voimakkaiden ukkospuuskien (>15 m/s) esiintymiselle. Muutoin tiistaipäivä on tuulinen mutta lämmin, ainakin Tornion korkeudelta etelään. Pohjoisessa rintaman nurjalla puolella pysytelläänkin sitten vielä 10 asteen tuntumassa.
Loppuviikon osalta on ennuste pysynyt edelleen ukkosille suosiollisena. Torstaista eteenpäin ilmamassaukkosia saadaan aluksi varsinkin lännessä. Tarkemmat karttamuotoiset ennusteet ilmestyvät seuraavan päivityksen yhteydessä.
----------- 5.6.2019 21.30 -------------
Torstaina kohonnut mahdollisuus ukkospuuskille Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla
Huomisen eli torstain aikana helteinen ilmamassa (T850hPa 10°C) on ottamassa erävoittoa lähes koko Skandinaviassa. Rintamalinja työntyy päivän aikana kohti pohjoista ja sijaitsee iltapäivän aikana Tornion korkeudella. Rintaman eteläpuolella lämpötilat maanpinnan tuntumassa kohoavat iltapäiväksi jo yli 30 celsiusasteen. Kuuminta on etenkin Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan yltävän rajan alapuolella. Sää on näillä alueilla pääosin poutainen ja aurinko pääsee paistamaan poutapilvien lomasta.
Torstaina itse rintama-alueeseen kuuluu pilvisyyttä ja aamusta myös sadetta. Sadealueet liikkuvat Perämeren rannikolta kohti koillista. Iltapäivällä Kainuun sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin alkaa syntyä yksittäisiä voimakkaita sadekuuroja sekä myöhemmin ukkosta. Ukkosen todennäköisyys on suurin varsinkin merkatun alueen itäosissa. Suihkuvirtaus kulkee huomenna Suomen pohjoisosien yli itään ja varsinkin Pohjois-Lapissa tuuliprofiilit ovat vaikuttavia. Suurin kosteussisältö ja näin ollen myös ukkoskehityksen kannalta oleellisin epävakaa lähtötilanne löytyy Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Aivan näiden alueiden pohjoislaidalla vaikuttaa vielä jokseenkin merkittävä tuuliväänne (Deep-layer shear ~20 m/s), ja ukkosten yhteydessä voikin esiintyä voimakkaita, yli 15 m/s ukkospuuskia (merkattu punainen alue). Myös suuret sademäärät ja tätä myöden taajamien tulviminen on mahdollista. Torstain osalta avoinna on vielä kehityksen alkaminen ja se kuinka itäpainotteiseksi vilkkain toiminta tulee rajautumaan. Ilmatieteenlaitos on julkaissut ukkospuuskiin liittyviä varoituksia. Ks. ajankohtaiset varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Perjantain vastaisena yönä Suomeen saapuu etelästä suuri annos kosteutta, joka leviää lauantaita kohden lähes koko maahan. Perjantaista onkin tulossa kesän tähän mennessä salamamäärältään vilkkain ukkospäivä, joka saanee seuraa heti seuraavana päivänä lauantaina. Ylihuomisen sekä lauantain osalta tuuliprofiilit näyttävät olevan selvästi huomista tylsemmät mutta suuret ukkosen käytettävissä olevat energiamäärät (MUCAPE 1000-1500 J/kg.) mahdollistavat toki rakeiden, runsaan kuurosateen sekä yksittäiset ukkospuuskat. Seuraava päivitys huomenna iltapäivällä.
----------- 6.6.2019 19.30 -------------
Perjantai on salamarikas ukkospäivä
Kuluvan torstain aikana ukkosia on saatu pääosin Kainuussa mutta kirjoitushetkellä salamointia oli havaittu myös Pohjois-Pohjanmaan maakunnan etelälaidalla, Toholampi-Pyhäjärvi välillä. Helteinen ilmamassa (T850hPa 10-14°C) saavuttaa tulevan yön aikana Suomen pohjoiskärjen ja huominen lämpötilaero on siellä edellispäivään verraten useita asteita korkeampi. Sulkukorkea vaikuttaa säähän vielä ainakin sunnuntaihin ja siihen asti ilma on kuumaa, kosteaa sekä monin paikoin verrattain ukkosherkkää.
Ukkosta ja runsasta salamointia odotettavissa merkatulla alueella
Erittäin kosteaa ilmaa (Mixingratio1000-950hPa 10-14 g/kg) saapuu perjantaiaamun aikana maan länsiosiin. Yön jäljiltä taivas on aluksi vielä varsin selkeä ja lämpötila maanpinnan läheisyydessä nousee nopeasti jo ennen puoltapäivää yli 25 celsiusasteen. Kastepiste on aluksi varsin alhainen mutta nousee iltapäivään mennessä lähelle 20°C etelästä saapuvan kosteuden myötä. Vähäinen konvektion esto häviää nopesti aamupäivän aikana ja matalan kerroksen lämpötilavähetteet kasvavat nopeasti reilun 10°C/km tuntumaan. Päivän edetessä ja kosteuden kosteuden lisääntyessä konvektiolla käytettävissä olevat energiamäärät yleisesti korkeahkolla tasolla (MUCAPE 1000-1300 J/kg, SBCAPE 1000-1300 J/kg, LI ~-4.) Huomisen osalta pystyjakauman tuuliprofiilit ovat varsin olemattomia ja riittävän dynamiikan puuttuessa ei ukkosten osalta ole suurta riskiä erityisen voimakkaista >20 m/s ukkospuuskista tai supersolujen esiintymisestä.
Edellä mainittujen tietojen valossa perjantai etenee seuraavasti: Aamu on poutainen ja selkeä. Keskipäivän tienoilla maan länsiosiin alkaa kehittyä nopeasti kohoavia kuuropilviä, jotka tuottavat salamointia ja kovaa sadetta. Ukkosherkkä alue leviää maan keskiosiin sekä jossain määrin myös Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Suurimman kosteusannoksen saapuessa kello kolmen jälkeen ukkoskehitys jatkuu yhä voimakkaana ja ukkoskuurojen liikesuunta on pohjoiseen. Vaimeiden tuuliprofiilien takia yksittäisten solujen elinikä on kuitenkin edelleen lyhyt. Uusien solujen kehitys hidastuu iltaa kohti mentäessä mutta malleissa on hienoisia viitteitä toiminnan piristymiseen vielä myöhäisillan tunteina aivan länsirannikon tuntumassa. Konvektiolla käytettävissä olevan suuren energiasisällön, sekä toisaalta merkittävän kosteusmäärän takia ukkosten yhteydessä tullaan saamaan suuria sademääriä sekä mahdollisesti max 1cm rakeita. SIPC-analyysin perusteella raekoot saattavat huomenna olla varsinkin maan länsiosissa 0,80 ja 1 cm välimaastossa. WSI ja WMSI-indeksit ovat dynaamisuuden puuttuessa matalahkot mutta voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä yli 15 m/s ukkospuuskat eivät ole poissuljettuja. Salamamäärissä huominen tulee todennäköisesti rikkomaan tämän alkukesän toistaiseksi suurimman ennätyksen.
----------- 8.6.2019 21.30 -------------
Sunnuntaina. Kylmä rintama saapuu, vaarallista säätä saattaa esiintyä
Erittäin kuuma hellejakso päättyy huomenna kun matalan sola ja sitä edeltävä kylmä rintama pyyhkäisee Suomen yli sunnuntain aikana. Kylmän rintaman yhteyteen syntyy kuuronauhaa, joka etenee lounaasta kohti koillista. Ukkosta saattaa esiintyä jo aamun tunteina ja jokunen Baltiasta saapuva pitkäikäinen solu voi myös ylittää Suomenlahden herättämään etelärannikon asukkaita. Varsinainen rintamalinjan ukkoskuuronauha aktivoitunee jo aamupäivän aikana Pohjanmaalta - Etelä-Karjalaan yltävällä sektorilla, edeten tästä nopeasti kohti pohjoiskoillista. Etenevän kylmän rintaman yhteydessä tuuliprofiilien muuttunut dynamiikka ja tätä myöden voimistunut syvän kerroksen tuuliväänne (Deep-layer shear 15-20 m/s) kohottaa mahdollisuutta vaarallisten sääilmiöiden esiintymiselle. Voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä mahdollisuus koville, yli 25 m/s ukkospuuskille on olemassa. Tästä on annettu myös virallinen varoitus ilmatieteenlaitoksen toimesta. Ks. https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
- Katsaukseen on tulkittu seuraavia säämalleja: GFS, CMC/GEM, NAVGEM, FMIHIRLAM, UKMET(M), ECMWF
JRM
----------- 8.8.2018 16.50 -------------
Korkean selänne vaikuttaa Skandinaviaan mutta liikkuu hiljalleen Suomen yli itään. Etelästä kurottava kuuma ilmamassa (T850hPa ~15°C) on saapunut Ruotsista ja vaikuttaa maassamme viikonvaihteeseen saakka. Atlantilta lähestyy laaja matalapainekeskus, johon liittyy jo torstaina Norjan ja Suomen pohjoisosien yli matkaava osakeskus. Torstain ja perjantain aikana Suomeen saadaan useampi annos kosteutta. Ensimmäinen "aalto" saapuu torstaina osakeskuksen mukana yltäen ensin maan lounaisosissa Lappiin ja levittäytyen myöhemmin iltapäivällä idemmäksi. Suuri kosteussisältö (Mixingratio1000-950hPa ~12 g/kg) muuttaa päivän edetessä ilmakehän pystyjakauman nopeasti epävakaaksi; riippuen millä alueella pilvisyys antaa myöden ja riittävä alustan lämmitys toteutuu. Ylätroposfäärin suihkuvirtaus yltää Etelä-Norjasta Lapin yli Barentsinmerelle voimiestuen torstai iltaan mennessä. Suihkuvirtauksen läsnäolo muuttaa tuuliprofiilit suosimaan laajempia solujärjestelmiä syvän kerroksen tuuliväänteen ollessa Lapin yllä hulppeat 30 m/s (Deep layer shear 0-6km: 20-30 m/s.)
Perjantaina yläaallon mukana saapuu syvenevä myrskymatalapaine. Matalan lämpimään sektoriin sekä erityisesti kylmän rintamarakenteen välittömään läheisyyteen muodostuu perjantain aikana otolliset olosuhteet järjestäytyneemmälle ukkostoiminnalle. Nopeasti epävakaaksi muuttunut ilmakehän pystyjakauma tarjoaa ennusteluotauksissa länsirannikon tuntumaan yli 1000 J/kg potentiaalienergioita (MUCAPE 1300-1500 J/kg.) Ennusteluotauksien hodografien perusteella voimakkain suihkuvirtauksen aikaansaama tuuliväänne jää aluksi Ruotsin puolelle, lähentyen kuitenkin hiljalleen päivän kuluessa. Torstaina sekä perjantaina on vallitsevat tuuliprofiilit ynnäten mahdollisuuksia vaaraa aiheuttavan sään kehittymiselle. Voimakkaat 15-25 m/s ukkospuuskat ovat syöksyvirtauksien yhteydessä mahdollisia. Tämän lisäksi läsnä ovat tuttuun tapaan runsaan salamoinnin sekä voimakkaiden kuurosateiden riski. Kirjoitushetkellä oli ilmatieteenlaitos antanut varoituksen voimakkaista ukkospuuskista torstaille sekä erittäin voimakkaista ukkospuuskista perjantaille. Ks. varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
- Katsaukseen on tulkittu seuraavia säämalleja: GFS, CMC/GEM, NAVGEM, FMIHIRLAM, UKMET(M), ECMWF
Torstain skenaario
Tällä hetkellä hienohilamallit antavat viitteitä torstaipäivän kehityksestä: Eväät voimakkaiden ukkoskuurojen syntymiselle ovat olemassa jo myöhään aamupäivällä tai varhaisen iltapäivän aikana maan länsiosissa lounaisrannikolta Pohjois-Pohjanmaalle yltävällä alueella sekä Lapissa. Alueella on ennusteluotauksen perusteella läsnä muuttujia, jotka mahdollistavat voimakaiden ukkossolujen syntymisen. SIPC-analyysin perusteella voimakkaat yli 15 m/s ukkospuuskat sekä keskimäärin 1,5 - 2 cm rakeet ovat mahdollisia (WMSI: >25.) Iltaa kohden tilanne muuttuu lännessä stabiilimpaan suuntaan mutta alkuillan aikana syntyneet, itään liikkuvat solut voivat vielä jäädä elämään. Ennusteen mukaisen skenaarion syntyminen vaatii konvektiota haittaavan pilvisyyden puuttumista. Pilvisyydestä johtuva epävarmuustekijä on läsnä varsinkin Lapissa.
Perjantai
Perjantain eteneminen on torstaita suoraviivaisempi. Syvenevä matalapaineen keskus liikkuu perjantain sekä lauantai yön aikana Skagerrakilta kohti Norjan pohjoisosia. Matalan itäpuolella levittäytyy pohjoiseen etenevä lämmin sektori sekä vastaavasti sitä seuraava kylmä rintama. Ukkoset muodostuvat lämpimän sektorin alueelle sekä kylmän rintaman läheisyyteen. Perjantaina ukkosriski kattaa maan lounaisosista Pohjois-Pohjanmaalle sekä Kainuuseen yltävän alueen. Voimakkaita ukkosia voi esiintyä myös tämän alueen itäpuolella. Vaaraa aiheuttavaa säätä voi esiintyä etenkin Pohjanmaalta Kainuuseen yltävällä alueella. Tarkempi ennuste torstaina.
----------- 17.7.2018 20.30 -------------
Erityisen pitkä lämpöjakso ei näytä päättymisen merkkejä, ainakaan jos GFS:n tai ECMWF:n parviennusteita on uskominen. Yli 40% todennäköisyydellä erittäin lämmin, ja yli 60% todennäköisyydellä lämmin säätyyppi jatkuu ainakin kuukauden loppuun saakka. Skandinavian päällä lepää tällä hetkellä peräti 16 asteista ilmamassaa (T850hPa 16°C) joka on nostanut päivälämpötilat Suomessa yli 30 celsiusasteen. Maan pohjoisosista kurkottava yläkorkea pakottaa Atlantin matalapaineet pohjoiselle reitille. Korkeista lämpötiloista huolimatta on ilmamassa edelleen varsin kuivaa (Mixing ratio ~8 g/kg) eikä merkittävämpiä ukkostilanteita pääse syntymään viikon puolivälissä; aivan pohjoisinta Lappi lukuun ottamatta jossa on pieni ukkosen todennäköisyys keskiviikon aikana.
Viikon loppupuolella korkeapaine siirtyy hiljalleen kohti itää; samalla Itä-Euroopassa sijaitseva matalapaineen keskus ajautuu lähemmäs Skandinaviaa. Suursäätilan muutoksen vaikutuksena virtauskenttä muuttuu ja alkaa tarjota Suomeen kosteutta. Kaakosta leviävä kosteuden advektio muuttaa ilmakehän pystyjakauman nopeasti epävakaaksi, jolloin perjantaista ensi viikon alkuun yltävällä ajanjaksolla ukkoselle tarjolla olevat potentiaalienergiat nousevat helposti yli 1000 J/kg (MUCAPE >1000 J/kg) ja mahdollisesti lännessä ja maan eteläosissa yli 1500 J/kg (MUCAPE >1500 J/kg). Pitkälle viikon loppuun venytetyt ennusteluotaukset ovat kuitenkin varsin pessimistisiä tarjoamaan ukkosherkälle ilmamassalle kovin kummoista tuuliprofiilia, jolloin tilanteesta on tulossa dynaamisesti tylsä. Suurimmat syvän kerroksen tuuliväänteet (DLS >10 m/s) löytyvät nekin vasta aivan Suomen pohjoisosista eivätkä ne pääse vaikuttamaan maan eteläpuoliskon ukkostilanteeseen millään tavoin.
Edellä mainitut seikat summaten tuleva, mahd. dynaamisesti tylsä ukkosviikonloppu on näillä näkymin saamassa kuitenkin varsin mainiot edellytykset suurien salamamäärien tuottamiseen. Runsaan salamoinnin lisäksi ukkossolujen yhteydessä esiintyvien kuurosateiden luonne voi aiheuttaa varsinkin väestökeskittymien alueella taajamatulvia. Ukkosia esiintyy pääosin iltapäivän sekä alkuillan aikana. Kuumaan ja kosteaan ilmamassaan saattaa satunnaisia ukkosia syntyä vielä myöhäisen illankin aikana.
Kuuman heinäkuun ilmamassaukkosia saadaan tällä kertaa todennäköisesti useampana päivänä putkeen (pe - ma). Alueellisesti ukkoset näyttäisivät viimeisimpien malliajojen perusteella sijoittuvan pääosin länsi- ja eteläosaan maata. Kuitenkin myös keskiosissa sekä Lapissa tullaan ukkosia näkemään.
----------- 18.7.2018 20.45 -------------
Tiistai iltana tarkastelussa olleet säämallit (GFS, ECMWF, CMC/GEM, NAVGEM) ja niiden malliennuseet ovat eläneet vuorokauden aikana jonkin verran. Suurin huomio liittyy eri skenaarioiden lisääntyneeseen määrään. GFS:n globaali ennustemalli antaa edelleen perjantaina runsaan kosteuden tuloksena syntyneitä ukkosia lounais ja länsipainotteisena. Lauantaina kostein ilmamassa siirtyisi hieman idemmäksi ja leviäsi samalla pohjoiseen jolloin ukkosia olisi mahdollista saada perjantaita laajemmalla alueella, joskin itäpainotteisemmin kuin perjantaina. Sunnuntain-maanantain aikana kostea ilmamassa alkaa hiljalleen vetäytyä takaisin rajan taakse ja lounaasta virtaisi hiljalleen kuivempaa ilmaa jolloin poutainen hellesää pääsee jälleen jatkumaan. Sunnuntain aikana ukkoskuuroja saataisiin myös vielä niin ikään itäpainotteisesti.
Säämallien välillä, varsinkin GFS ja CMC, oli erimielisyyksiä kostean ilmamassan lopullisista mittasuhteista maamme yllä. Yli 12 g/kg kosteussisältö (Mixingratio1000-950hPa >12 g/kg) on helposti myös muuttumassa hyvin runsaiksi sadekuuroiksi riittävän dynaamisuuden sekä vapaasti liikkuvan konvektion eston puuttuessa. Tällainen tilanne suosii varsin nopeasti "mössöytyvää" kuurokehitystä vaikka saatavilla olevissa potentiaalienergioissa puhutaan edelleen yli 1000 J/kg lukemista. Positiivisena vastatekijänä mainittakoon ennustettujen tuuliprofiilien hienoinen piristyminen perjantain aikana myös Suomen eteläpuoliskolla.
Tällä hetkellä summaten on ukkosen todennäköisyys hieman laskenut eilisestä. Todennäköisesti suurin haittatekijä tulee olemaan edelleen runsaat sademäärät sade- ja mahdollisten ukkoskuurojen yhteydessä. Edelleen näyttää siltä että perjantaina suurin todennäköisyys ukkosille on länsi- ja lounaisosissa maatamme. Lauantain aikana alue siirtyy hieman itäisemmäksi, mutta leviten samalla pohjoiseen; ukkosia voidaan lauantain ja sunnuntain aikana saada maan keskivaiheilla sekä eritoten idässä. Seuraillaan tilanteen kehittymistä ja päivitellään perjantain tilannetta huomen illalla karttaennusteen kera.
Lisähuomautus: Ilmatieteenlaitos on antanut sadevaroituksen:http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
----------- 19.7.2018 20.30 -------------
Tässä päivityksessä keskitytään pitkälti perjantain tilanteeseen, mutta sivutaan myös koko viikonlopun tilannetta. Huomisen osalta on nyt saatu kaikki viimeisimmät 12Z malliajot mukaan (ECMWF, GFS, UKMET, FMI HIRLAM+HARMONIE, CMC, NAVGEM.) Suurin havaittava ero perjantain osalta on kostean alueen kaventuminen maan etelä ja kaakkoisosiin. Lämmin ja kostea ilmamassa saapuu maamme rajojen sisäpuolelle aamun aikana. Ensimmäiset sade ja ukkoskuurot muodostuvat maan eteläosiin keskipäivän jälkeen, missä myös voimakkaimmat solut tullaan perjantain aikana näkemään. Etelä- ja kaakkoisosissa solujen sisältämä kosteusmäärä on korkea; tästä syystä voimakkaiden ukkoskuurojen yhteydessä satava vesimäärä voi olla huomattava ja aiheuttaa tiheissä väestökeskittymissä taajamatulvia. Voimakkaimman noston tarjoavissa soluissa alas satavan vesimäärän lisäksi on rakeiden mahdollisuus. SIPC-analyysin perusteella raekoot saattavat huomenna olla maan etelä- ja kaakkoisosissa 0,60 ja 1 cm välillä.
Syvän konvektion alueella näyttäisi edelleen vallitsevan iltapäivän aikana varsin tylsä tuuliprofiili; mikä on yksittäisten solujen eliniän kannalta negatiivinen tekijä. Alkuiltaan mennessä tullaa tästä huolimatta näkemään useiden kuurosolujen sarjoja jotka liikkuvat kaakko-luoteissuunnassa kohti länsirannikkoa. WSI ja WMSI-indeksit ovat dynaamisuuden puuttuessa myös varsin matalat eikä yli 15 m/s ukkospuuskia ole näillä näkymin odotettavissa.
Muu Suomi
Suomen kaakkois- ja eteläosan ulkopuolella on teoriassa edelleen kohtalainen mahdollisuus ukkosille ja salamoinnin mahdollisuudeksi on karttamuotoisessa katsauksessa annettu yli 15% havaintopaikkaa kohden. Kuitenkin tällä hetkellä suuremman kosteusannoksen saapuminen laajemmalti näyttää viivästyvän perjantai iltaan/alkuyöhön jolloin ukkosia voidaan saada pohjoisempana perjantain ja lauantain vastaisena yönä (erillinen ennuste huomenna.) Lauantaina saadaankin ukkosia paljon laajemmalla alueella, lähes koko Suomessa.
----------- 20.7.2018 20.45 (täydennetty 21.07.2018 - 00.45) -------------
Perjantain aikana on kartutettu kesän salamasaldoa tuhansilla ja vielä kirjoitushetkelläkin näytti kartalla olevan useita salamoivia soluja. Huominen, eli lauantai, tulee olemaan tähänastisesti kesän salamarikkain päivä. Erittäin kostea ilmamassa on saavuttanut Suomen ja levittäytyy nyt hiljalleen kohti pohjoista (Mixingratio1000-950hPa >12 g/kg). Lauantain aikana ukkosia tullaan näkemään heti aamusta alkaen; huipentuen myöhäiseen iltapäivään, jolloin ukkosia on liikkeellä suuressa osassa maata. Suuri kosteussisältö saavuttaa Lapin vasta lähempänä iltaa joten Suomen pohjoisosissa ukkosia tullaankin näkemään runsaammin vasta myöhään lauantai iltana, mutta eritoten sunnuntaina.
Ukkosen yhteydessä voimakkaita ukkospuuskia
Heikko matalapaine liikkuu huomenna länsirannikon yli pohjoiseen. Matalan läsnäolo antaa hienoista potkua tuuliprofiileihin lännessä sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Malliennusteissa matalan välittömässä läheisyydessä syvän kerroksen tuuliväänteelle annetaan arvoksi yli 15 m/s (Deep-layer shear >15 m/s). Voimakkaimpien solujen yhteydessä voidaankin havaita kovia ukkospuuskia (yli 15 m/s) lännessä sekä Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle yltävällä alueella. Rakeiden todennäköisyys on myös huomenna kohonnut ja paikoin raekoot voivat olla suurehkojakin. Kirjoitushetkellä SIPC-analyysi ei ollut vielä valmis joten potentiaalisista rakeiden kokoskaaloista ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa mitään.
SIPC-analyysi valmistui keskiyöllä ja siitä tehtiin seuraavia havaintoja: Ilmakehän pystyjakauman ollessa labiili, on maasta ponnistavalla konvektiolla saatavilla yli 1500 J/kg energia iltapäivän tunteina. Maan länsiosissa iltapäivän ja alkuillan aikana on mahdollisuus rakeille joiden koko voi ylittää 12 mm. WMSI-indeksi ehdottaa alueelle yksittäisiä ukkospuuskia ja näiden yhteydessä hetkellinen tuulennopeus voi nousta 15-25 m/s välille. WS-indeksi on koholla (48) joten voimakkaan kuurosolun ylittäessä vesistöä ei vesipatsaiden mahdollisuutta voida poissulkea.
Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä näiden maakuntien välittömässä läheisyydessä oli analyysin perusteella tulossa ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen päivä kuin lännessä, joskin indeksit olivat iltapäivän suhteen matalammat. On otettava myös huomioon että UKMET:in sekä FMI:n hienohilamallit ehdottivat alueelle järjestäytyneempää solukehitystä iltapäivän aikana, joten SIPC:n pisteanalyysi on tässä mielessä hieman alakanttiin. Alueelle on myös annettu virallisesti varoitus voimakkaista ukkospuuskista.
Edellämainituilla alueilla on edelleen mahdollisuus varsin suuriin sademääriin. Solukehitystä tapahtuu päivän aikana todennäköisesti useassa aallossa joten vuorokauden kokonaissademäärät voivat olla paikoin huomattavia.
Kuurosolujen liikesuunta on lauantain aikana pääosin luoteen ja pohjoisen välillä. Suuria sademääriä on odotettavissa ja taajamatulvien riski on todellinen. ks. varoitukset:http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
-----------17.06.2018 - 15.45 -------------
Jälleen yhden poutaisen jakson jälkeen on säätila muuttumassa juhannusviikolle. Kevään/alkukesän kaltainen "lukkiutunut" sulkukorkeatilanne on nyt toistaiseksi poissa näköpiiristä ja Atlantin matalapaineet pääsevät viistämään Skandinavian yli tuoden Suomeen kosteutta, tuulia ja ukkosta. Alkavalla viikolla kesälomalaisia uhkaa useampikin matalapaineen osakeskus jotka näillä näkymin huipentuisivat juhannusaattona solan mukanaan tuomiin sateisiin. Sateen todennäköisyys on nyt pidempien malliennusteiden (ECMWF, CMC/GEM, GEFS) valossa lähes koko maassa >25% ja maan koillisosissa hieman korkeampi, noin 40%. Matalapainetoiminta nostaa myös tuulia jotka ovat varsinkin länsirannikolla lomanviettäjien riesana. Tiistaista eteenpäin on merialueilla yli 10 m/s puhaltavat keskituulet tyypillisiä.
Synoptinen katsaus
Tällä hetkellä Skandinavian yllä viipyillyt korkean selänne on siirtymässä koilliseen tehden tilaa Atlantilta saapuvalle matalapaineperheelle. Ensimmäinen osakeskus saapuu Norjan yli Ruotsiin jo maanantain vastaisena yönä, jatkaen päivän aikana Barentsinmerelle Lapin pohjoisosien yli. Matalapaineeseen liittyy vahva rintamarakenne johon kuuluu rutkasti kosteutta sisältävä lämmin sektori (1000-950 hPa Mixin ratio: >10 g/kg) . Nopeasti etenevän kylmän rintaman yhteydessä saadaan voimakkaita rintamaukkosia jotka voivat olla paikoin rajuja. Maanantai iltaan mennessä on matalapaine ehtinyt jo saavuttaa Barentsinmeren, jolloin sen jälkipuolella sää poutaantuu. Tiistain aikana uusi osakeskus kulkee lähes samaa reittiä pohjoiseen, mutta maanantaista poiketen sen yhteydessä esiintyvät mahdolliset ukkoset ovat heikompia. Keskusmatala jää vaikuttamaan Skandinavian säätilaan useaksi päiväksi joten loppuviikon säätila on viileähkö, tuulinen ja ajoittain sateinen.
Maanantain ukkoset
Kylmä rintama saavuttaa Suomen lännestä jo aamun tunteina edeten nopeasti kohti pohjoista. Maanantain vastaisena yönä on Selkämerellä havaittavissa sadekuuroja, joiden luonnetta on hyvä seurata. Potentiaalisesti ukkosherkkä alue nousee jo aamuyön aikana Selkämereltä Pohjanmaalle ja tämän aikana sadekuurojen lomassa on jo mahdollista havaita ukkosta. Maanantai aamupäivän aikana ukkosherkkä alue kattaa Pohjanmaan maakunnat leviten iltapäivällä Lapista Etelä-Karjalaan ulottuvalle akselille ja sen pohjoispuolelle. Tuon mainitun akselin alueella tullaan myös näkemään päivän voimakkaimmat solut.
Lämpimän sektorin ilmamassa on verrattain kosteaa (1000-950 hPa Mixin ratio: ~10 g/kg), joskin suurin kosteussisältö pysyttelee itärajan tuntumassa sekä sen ulkopuolella. Rintamarakenteen päällä on havaittavissa suihkuvirtaus joka näyttäytyy ylätuulikartassa Ω-muotoisena kuviona (ks. kuva). Tämä on omiaan lisäämään tuuliprofiileihin dynamiikkaa. Ennusteluotauksien hodografeissa on syvän kerroksen tuuliväänteelle tarjottu yli 20 m/s (Deep layer shear 0-6km: >20 m/s). Voimakkaan tuuliväänteen vaikutuksella on merkitystä syntyvien ukkossolujen luonteeseen ja vaikutukset voivat näkyä järjestäytyneitä kuuroryppäinä joiden yhteydessä yli 15 m/s ukkospuuskat ovat mahdollisia (WMS Index: >15). Myös matalan kerroksen tuuliväänne on ennusteluotauksen mukaan läsnä alueen luoteisosissa joten vesialueiden päällä esiintyvien solujen yhteydessä ei pienimuotoisten trombien/vesipatsaiden ole mahdotonta (WS Index: >40). Ukkossolujen yhteydessä esiintyvien rakeiden >0,5 cm todennäköisyys on korkeimmillaan niin ikään alueen luoteisosissa.
Päivän kulku on siis hyvin suoraviivainen. Ukkoset seuraavat rintamaa päivän edetessä Pohjanmaan tienoilta leviten yhä laajemmalle itä-pohjoissuunnassa. Auringon lämmittävä vaikutus antaa pontta kuurokehitykselle ja sen huippu tullaan näkemään iltapäivän tunteina Lapista Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Rintaman jälkipuolella on myös mahdollisuus yksittäisille ukkoskuuroille jos pilvisyys ja sitä myöden maanpintaa lämmittävän auringon vaikutus pääsee nostamaan uutta konvektiota. Ennusteen kannalta epävarmoja tekijöitä ovat eri mallien näkemys rintaman nopeudesta.
Varoituksia voimassa
Kirjoitushetkellä on Ilmatieteenlaitos antanut varoituksen yli 15 m/s ukkospuuskista useisiin maakuntiin eteläisintä Suomea lukuunottamatta. Ajankohtaiset varoitukset voi käydä tarkistamassa oman paikkakuntansa osalta tuolta: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset